Alpdent olarak sizlere braket nedir? Diş teli nedir? Diş teli fiyatları nasıl belirlenir? Soruları çerçevesinde ortodonti sürecini ifade etmekteyiz.
Braketler, ağız ve diş sağlığını korumak için oluşturulan, dişlerin üzerine konumlanan küçük yapılar olarak adlandırılır. Tellerin birbiri ile bağlanmasına yardımcı olmaktadır.
Braket çeşitlerinden en fazla tercih edilenleri metal olanlardandır. Metal teller süreç içerisinde bazı hastalarca değişime uğrayarak revize edilmesi istenmiştir. Şeffaf teller geliştirilerek süreç içerisinde tercihi artmaya başlandı. Estetik görünüme kavuşmak isteyen hastalarımız şeffaf tellere yönelerek sürecini iletletebilmektedir.
Braketlerin düzenli bakımının yapılmasında pek çok etmen ön plandadır. Bu etmenlerin dikkat edilmesi ile süreç istenen düzeyde ilerlerken ek problem durumlarının ortaya konması durumunda;
Doktorunuz ile ortodonti sürecinde kurduğunuz etkileşim süreç içerisinde oldukça önem taşımaktadır. Bireysel olarak düzenlenen durumları aksatmak ek sorunların olmasına neden olabilmektedir. Temizliğe ve bakıma önem vermemek, rutin kontrolleri aksatmak gibi etmenler ağız ve diş sağlığına zarar vermekte, bu da ek problemlerin olmasına neden olabilmektedir.
Diş teli fiyatları belirlenirken pek çok kriter esas alınmaktadır. Diş kliniği, uygulayacak olan uzman ve kullanılacak ek malzemeler süreçte ön plana çıkılmaktadır. Süreci ilerletmek istediğiniz uzmanlar ile birlikte işbirliği yapılarak fiyatlar üzerinde durulmalıdır.
Fiyatlar her hastanın bireysel olarak değerlendirilmesi, muayene sonuçlarının ortaya konulması ile şekillenmektedir. Bu etmenlerde hastanın gerekli olan süreç bilgisi ortaya konulmaktadır.
Alpdent olarak sizlerin sürecinizi etkili bir şekilde değerlendirmenize ve gerekli tedavi yöntemleri belirlemenize katkı sağlamaktayız. Süreç hakkında sizi kaygılandıran tüm durumlar hakkında da uygun cevaplandırmaları sağlamaya yardımcı olmaktayız.
Bu yazımızda son zamanlarda daha çok konuşulan self ligating braket sisteminin özelliklerini sizinle paylaşacağız. Self ligating braketler kendinden kilitli demektir. Ortodonti tedavisinde kullanıl
Diş teli tedavisinde bireylerin dikkat etmesi gereken durumlar mevcuttur. Bireylerin tedavi sürecinde gerekli bilgileri alması sağlıklı bir şekilde ağız sağlığına kavuşmasına yardımcı olmaktadır. Diş
Eskiden ortodonti tedavisi dişlerin üzerine braket adını verdiğimiz kare şekilli cisimlerin yapıştırılması ve braketlerin arasından da ark teli denilen uzun telin geçirilmesiyle yapılırdı. Ve bu telle
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.