Ortodonti tedavisi için her ne kadar tahmini bir süre belirlense de bu süre adı üstünde tahminidir ve daha kısa da olabilir çok daha uzunda. Peki bu sürenin uzaması ya da kısalması nelere bağlıdır? Ya da bu sürenin daha kısa sürmesi için hastalarımızın kişisel olarak yapabilecekleri var mıdır varsa bunlar nelerdir? Buy azımızda diş teli tedavisinin süresini kısaltmak için yapabileceklerinizi sizinle paylaşacağız.
Ortodonti tedavisinde dişlerinizin üzerine yapıştırılan ve braket ismi verilen parçalar aracılığı ile dişlerinize kuvvet uygulanır. Bu kuvvet sayesinde dişleriniz doktorunuzun istediği yönde hareket etmeye başlar. Braketler dişlerinizin yüzeyine çeşitli kimyasallar kullanılarak çok kuvvetli bir şekilde yapıştırılırlar. Yalnız yiyebileceğiniz bazı şeyler bu braketlerinizin yapısına uygun olamayabilir ve hareket etmeye başlayan ve devam eden dişiniz bir anda serbest kalır böylece hızla eski yerine doğru gider. Bu sebeple braketlerinizi kıracak şeyleri yememeniz gerekir. Bu tedavi sürecinde önemli noktalar arasında yer almaktadır.
Ortodonti tedavisi doktor ile hastanın birlikte uyum içerisinde yürüttüğü bir tedavidir. Dünyanın en iyi ortodontistine dahi gitseniz siz üzerinize düşeni hakkıyla yapmadığınız sürece ortodonti tedavisinden istediğiniz verimi alamazsınız. Siz istediğiniz kadar gayretli olun, üzerinize düşeni dört dörtlük yapın, iyi bir ortodontist ile koordineli değilseniz ortodonti tedavisinden istediğiniz verimi yine alamazsınız. Yani başarılı bir ortodonti tedavisinde doktor ve hasta birbirinden ayrılamaz. Dolaysıyla doktorunuzun rehberliğinde kullanmanız gerekenleri doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde ve miktarda kullanmalısınız. Ortodonti tedavinizin bir döneminde ortodontik elastik kullanmanız gerekir. Ortodontik elastikler alt dişlerden üst dişlere hasta tarafından takılabilen ve çıkarılabilen alt ve üst çenenin birbirleri ile ilişkisini düzelten parçalardır.
Diş teli tedavisinde ele alınacak önemli bir durum da diş teli fiyatları olmaktadır. Diş teli fiyatları açısından ele alındığında diş teli tedavisini etkileyen pek çok etmen olmaktadır. Ancak diş teli fiyatları incelendiğinde bireyin getirdiği problem durumu başta gelmektedir. Diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirmeleri diş teli türlerden de etkilenmektedir. Bireyin muayene bulgularının ele alınması süreç için önemli bir noktadır. Diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirmeleri ve bireysel muayene süreçleri için Alpdent ile iletişime geçebilirsiniz.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.