Ortodontik tedavi süreci günümüzde diş konum bozukluklarında önemli bir yere sahip olan, etkili bir müdahale yöntemidir.
Tedavi boyunca psikolojik bağlamda da kendi benliğimize katkı yapmış olacaksınız. Tedavinin nihai hedefi dişlerin ait olmayan konumdan ait olduğu konuma doğru hareket halinde ilerlemesine katkı sağlamaktır. Konum bozukluklarının çözümlenmesi için hem fizyolojik hem de psikolojik sağlığımız bakımından yarar sağlayacak niteliklere sahip olması gerekmektedir. Psikolojik anlamda bireyler kendi içsel süreçlerine dönme, özgüven gösterememe gibi durumlara maruz kalabilirler. Bu durumun çözümlenmesi için her bağlamda daha sağlıklı yapıyı oluşturmak adına tedavi sürecini hemen erkenden başlatmak önem arz etmektedir. Erken sürecin başlaması diş teli fiyatları 2019 verilerinden etkilenerek fiyatların düşmesine olanak verir.
Kişiler tedavi sürecine karar vermeden önce kendilerini tedirgin hissedebilirler. Bu kaygının sebebi süreç hakkında yeteri bilgi sahibi olamamaktan, görünüm kaygısı yaşamaktan geçmektedir. Süreç içerisinde dişlerde bazı problemlerin oluştuğu gözlemlenir. Bu problemlerin çözümlenmesi sürecin gidişatını düzenlemektedir. Diş etinde oluşan kanamalar, köklerinde apseler, diş eti şişlikleri, çürüklerin oluşumu, düşmüş veya yapılması gereken dolgu, diş etlerinde gözlemlenen yaralar bu sorunlara örnek olarak verilebilmektedir.
Bu problem durumlarının neler olduğu belirlendikten sonra sıra tedavi sürecine gelir. Kişiler diş teli türlerinden hangilerini isteyecekleri durumunda farklı olanaklara sahiptirler. Yapmaları gerekli olan durum doktoru ile eşgüdüm içerisinde hareket etmektir. Diş teli fiyatları 2019 verilerine göre fiyat düzenlemelerinde işbirliği yapmak oldukça önemlidir.
Pek çok tel çeşitleri bulunmaktadır; bunlar; metal, şeffaf diş teli ve görünmez diş teli olarak isimlendirilebilir. Ayrıca şeffaf plaklar da süreç boyunca bazı sorunların düzeltilmesinde kullanılabilmektedir.
Metal teller süreç içerisinde çok kullanılan teller olarak bilinirler. En çok kişilerde görünen teldir. Çocuklarda fazlaca tercih edilirken, görüntüsünden ötürü yetişkinlerde daha az gözlenmektedir.
Şeffaf teller metal diş teline göre daha estetik özelliğe sahiplerdir. Daha az gözüktüğü için de görüntü bakımından tatmin ediciliği isteyen kişilerce daha çok tercih edilmektedirler. Şeffaf braketler olarak da adlandırılabilmektedir. Metal braketlere oranla daha hassas yapıları bulunmaktadır.
Lingual diş teli dişlerin iç kısımlara yapıştırılan braket çeşidi olarak ifade edilebilmektedir. İç kısımlarında olması görünmemesini sağlarken bu durum da tercih edilmesini arttırmaktadır. Ancak bu durumda öenmle dikkat edilmesi gerekli olan bir durum mevcuttur. İç kısıma uygulandığı için dil bu kısımlara dokunur ve yaralar oluşabilmektedir.
Şeffaf plaklar ise diş teli ortodonti olarak bilinmektedir. Kişilere görünümsel olarak uygun bir görüntü sağlamaktadır. Takılıp çıkartılması durumundan ötürü kullanışlıdır. Kendi konumlarında bulunamayan dişler yavaş yavaş istedikleri alana doğru yönelme göstermektedirler.
Dişler istenilen konumlara geldiğinde hala hareket halinde oldukları için bir süre orada sabitlenmesi gerekmektedir. Bu sabitlenme için is bir takım aparatlar kullanılır. Pekiştireç olarak ifade edilebilen bu aparatlar belli bir süre kullanılır ve tedavi süresince teller düzenli olarak muayene süreçlerinde kontrol edilerek sıkılır, bakımı sağlanır. Muayene sırasında tellerin bakımı yapılır ve sıkma işlemi de gerçekleştirilir. Sürecin tamamlanmasına yakın dişlerde düzelmelerin başladığı net bir biçimde gözlemlenebilmektedir fakat hala dişlerinizin hareket halinde olduğunu aklınızdan çıkartmamak gerekmektedir. Bu durumda süreci yöneten doktorun istek ve önerilerini dikkatle yerine getirmek önemlidir. Uzman size süreç içerisinde ne kadar süre aparatları kullanmanız gerektiğini ifade edecek ve ona uyarak siz de süreç içerisinde hızlı ilerlemeler sağlamış olacaksınız.
Diş temizliğinin süreç içerisinde önemi büyüktür. Önemli kural ağız bakımına gereken özeni vermektir. Gerektiği kadar etkili temizlenmeyen dişlerin ara kısımlarında artıklar kalabilmektedir. Bu durumda çürümeler ve ağız kokuları süreç içerisinde ortaya çıkabilmektedir.
Braketler de süreç içinde temizlik hususunda dikkat edilmesi gerekli olan bir konuma sahiptir. Braketler direkt dişlerin üzerinde bulunmaktadır bunun için çürük oluşumu bu noktada gerçekleşmez. Özellikle kenar kısımları mikropları toplamaktadır. Bazen diş kenarlarında beyaz renkte yapılanmaların oluştuğunu gözleyebilirsiniz. Bu işaret ağız temizliğinin etkili bir şekilde yapılmadığını göstermektedir. Bazen bu beyaz renklerin git gide koyulaştığı da gözlemlenebilmektedir. Bu durum da çürümelerin oluşacağının göstergesidir.
Kişinin sürece verdiği emek süreci ilerletmede önemli etkiye sahiptir. Süreç içerisinde uygulanan tüm uygulamalarda doktor desteği ile kişiler kendileri bu aşamaların üstesinden gelebilmektedirler. Her adımda ağız sağlığına gereken ilgi ve alakanın gösterilmesi önemlidir. Eğer tedavi süresi içinde gerekli görevleri yerine getirmede zorluk yaşarsanız süreçte ilerleme yerine gerilemeler meydana gelebilmektedir. İstemediğiniz pek çok duruma maruz kalabilirsiniz.
Tedavi fiyatlarının ne kadar olacağı sorusuna net bir cevap verilememektedir. Özellikle ilk tel uygulamalarının başladığı dönemlerde oldukça maaliyeti yüksek bir tedavi yöntemi olarak anılıyordu. Daha önceki dönemlerde bireyler ortodontik tedavi için gerekli düzeyde istekte bulunmuyordu. Bu az talep etmeni karşısında kullanılan ürünler sürecin maliyetlerinde artış meydana getirirken şuan fazla çeşitler fazlaca klinikler mevcuttur. Günümüzdeki ödeme olanaklarına bakıldığında daha kolay seçeneklerin yapılandırılması yapıldığını görebiliyorsunuz. Uzman doktor ile sizin için en uygun olan tedavi seçeneklerini ele alarak kararlaştırmak gerekir. Derekli ödeme planını sizin yararınızı koruyarak oluşturmak süreç için önemli bir nitelik taşımaktadır. Hangi ürünlerin süreçte tercih edilerk kullanılması size daha çok katkı sağlayacaksa o ürünün kullanımını arttırmak gerekmektedir. Sağlığınıza katkı sağlayacak ve gelişiminizi kısa sürede ilerletmenize yardımcı olacak ürün kullanımını sağlamanız ve tercih etmeniz tedavi aşamalarında büyük kazanç sağlamaktadır. Aksi durumlarda istenilen nihai noktaya ulaşmak sizin için oldukça zorlanacaktır ve sağlığınızı da olumsuz yönde etkilenerek verim alamamanıza neden olacaktır.
Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarındaki faktörler nelerdir gerekli noktalara dikkat ederek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki artışların nedenlerine, diş teli fiyatları 2019 yılı değişimlerinin nedenlerinden de kısaca değinelim;
Diş teli nasıl takılır diye düşünen hastalar süreçte kaygı ve korku hissederek süreçten soğuyabilmektedirler. Bu nedenle ayrıntılı ifade edilmesinde yarar var ; braket denilen ve dişlerin üzerinde bulunan telleri birbirleriyle tutabilen kare yapıların, dişinize uygun olan ürünler ile özenle yapıştırılması sonucu teller uygulanmış olmaktadır.
Diş teli nasıl takılır sorusuna ek olarak hangi braket çeşidinin kullanılması önemli olduğu konusuna da uygun cevapları bulabilmek süreç içerisinde katkı sağlayacaktır. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli çok fazla tercih edilen türler arasında olmaktadır. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih sonucunda ele alınarak çeşitlenmektedir. Görünmez diş teli yetişkinlerce daha çok tercih edildiği görülmektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu tercihler karşısında artış gösterebilmektedir. Doktorunuz ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerindeki dengeyi etkili bir biçimde ilerletmeniz süreç açısından etkili sonuçlar elde etmenizde önem arz etmektedir. Kişiler diş teli fiyatlarının maliyetlerinin fazla olması nedeniyle tedaviyi erteleme durumunu düşünebilmektedirler. Diş teli fiyatları 2019 yılı faktörleri sonucunda meydana gelen fiyatları doktorunuz ile kararlaştırın. Şeffaf diş teli türlerini tercih etmenizde fiyat önemli bir konuma sahiptir. Diş teli fiyatları 2019 yılında bu tedavi türlerindeki fiyat artışını uygun ödeme koşulları ile sağlanmaya çalışır.
Tedavinin ne zaman yapılması gerektiği konusu öznellik taşımaktadır. Yaş faktörü yalnızca hangi tedavi türünün daha etkili olacağını belirlemek için önem arz etmektedir. Önemli olan gerekli adımları takip ederek, kararlı olabilmektir. Özen göstererek süreci ilerletmek ve doktorumuzla olan iletişim düzeyinize önem vermek gerekir. Gereken etmenler sağlandığında süreç hızlı bir biçimde sonuçlanmaktadır.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.