Diş teli tedavisinde amaç dişlerin kendilerine ait olan konumlarda yer almasıdır. Ancak bazı durumlarda dikkat edilmediğinde dişler kendilerine ait olan konumlardan kayabilir. Bu yüzden tedavi sürecinin ardından gerekli aparatların kullanımını da sağlayarak yerlerini sağlamlaştırmanız gerekmektedir. Diş teli fiyatları ve değerlendirme süreçlerinde ele alınan her durum bireylerin sağlıklı bir gelişim kurmasına yardımcı olmaktadır. Diş teli tedavisinde pasif tedavi seçeneklerini inceleyelim. Diş teli tedavisi temel olarak 2 aşamadan oluşan bir tedavidir;
Yukarıda saydığımız koruma önlemleri en az güvenilir olandan en güvenilir olana doğru sıralanmıştır.
Kliniğimizde hem üst dişlere hem de alt dişlere hem lingual retainer uygulanıp hem de şeffaf plak yapılmaktadır. Bununla beraber hastalarımızın şeffaf plaklarını kaybetmeleri ve içten telin kırılması gibi durumlarda ortaya çıkan diş bozulmalarını tekrar diş teli uygulamadan basit yöntemler ile düzeltebilmek için, tedavi bitiminde dişlerin düzgün halinden taş kalıplar üretilip hastamıza verilmektedir.
Aktif diş teli tedavisi bittikten sonra her 3 ayda bir randevu oluşturarak en 3 yıl boyunca hastalarımızın dişlerinde meydana gelebilecek olası bozulmalar kontrol altında tutulmaktadır.
Diğer önemli nokta ise pasif tedavinin sürecidir. İdealinde diş telleri çıkarılan hastanın ilk 1 yıl 2-3 ayda bir, sonrasındaki 3 yıl boyunca da 6 ayda bir pasif tedavi kontrollerine gelmesi gerekir. Yani bir yıl süren bir tedavi aslında pasif tedavi ile birlikte 5 yıl sürecektir. Pasif tedavi kontrollerine düzenli gelen hastalarımızın dişlerinde bozulma başlangıcı tespit ettiğimizde çok basit yöntemlerle tekrar tel takmadan düzeltebiliyoruz. Ve kliniğimizde bahsettiğimiz pasif tedavi süreci için ekstra bir ücret talep edilmemektedir.
Bu aktif ve pasif diş teli tedavisi algısı hem kliniğin tedaviye ve hastalarına gösterdiği hassasiyet için belirleyici olurken hem de diş teli fiyatlarını dolaylı olarak etkiliyor.
Uygulanan tedavide aktif tedavinin olmadığı düşünülemez. Çünkü dişlerinizin düzeltilmesi amaçlanıyor. Diş teli fiyatları değerlendirirken göreceğiniz tedavinin pasif tedavi sürecini kapsayıp kapsamadığına ve nasıl bir pasif tedavi sürecini planlandığına çok dikkat etmelisiniz. Diş teli fiyatları 2025 yılı değerlendirmeleri ve diş teli fiyatları üzerindeki faktörleri değerlendirmek için Alpdent ile iletişime geçebilirsiniz.
Farklı Diş Teli Tercihleri Neye Göre Yapılır? Lingual Diş Telleri Diğer standart metal tellere oranla farklı bir yapısı bulunan lingual diş telleri, aynı zamanda görünmez diş teli
Şeffaf diş teli, dişlerin üzerine yapıştırılan braketlerin daha az belirgin olanlarının kullanıldığı sistemdir. Normal diş tellerinde kullanılan braketler metal alaşımlarından üretilirken, şeffaf diş
Braketler ortodonti sürecinde etkili olan önemli yapılardır. Seçimin doğru ve etkili sonuçlar meydana getirmesi adına ilk olarak hangi braketin hangi işlevi olduğunun ve ne için tercih edilmesi gerekt
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.