Görüntü
diş sağlığı

  Ortodonti tedavisi; dişlerdeki yer darlığından kaynaklanan çapraşıklığın dişlerin üzerine diş teli yapıştırılarak belirli bir süre içerisinde düzeltildiği bir tedavidir. 
  Ortodonti tedavisinde yer darlığından kaynaklanan yer darlığını düzeltebilmek için yere ihtiyaç vardır. Zaten bu yer olmadığı için dişler çıkması gereken yerlerde çıkamamıştır. Yer darlığını düzeltmek için ihtiyaç duyulan yeri elde etmenin 2 yöntemi vardır. Bunlardan birincisi ön dişlerin ileri itilerek yer kazanılması, ikincisi diş çekimidir. Her iki tedavi seçeneğide vakasına göre doğru olabilir. Çünkü her iki yönteminde avantaj ve dezavantajları vardır. Bu sebeple hangi yöntemin kullanılacağına doktorunuzun karar vermesi gerekir.
  Ön dişlerin ileri itilerek yer kazanılması yönteminin avantajları ve dezavantajlarından bahsedelim. Bu yöntem eğer yüz yapısı müsade ediyorsa çok güzel sonuç verir. Bu yöntemde dişler ileri doğru gittiği için yüzde daha belirgin görünürler. Bununla birlikte dişlerin ileri gitmesiyle dişlerin beslediği dudaklarda ileri gider ve hastamız aynı zamanda botox yaptırmış gibi olur. Dudakların ileri gitmesiyle dudak çevresi gerginleşir ve ileri yaşlarda dudak çevresinde oluşan kırışmalar daha geç yaşlarda örneğin 10 yıl kadar sonra oluşmaya başlar. Bunlar çekimsiz tedavinin avantajlarıdır. Bununla birlikte yüz yapısının müsade etmediği durumlarda dişlerin ileri doğru itilmesi dişlek bir görüntü oluşturur ve hasta da dudaklarını kapatmakta zorlanır. bu durum yer darlığının dişlerin ileri itilerek düzeltmesinin dezavantajlarıdır.
  Diş çekimi, yer kazanmak amacıyla ortodontik amaçlı yapılır ve yer kazanma yöntemlerinden birisidir. Başlangıçta sağlam dişlerini çekilmesi kulağa çok hoş gelmezken diş çekimi yapılarak tedavi sonunda gerçektende etkili sonuçlar elde edilebilir. Ortodontik amaçlı diş çekiminin yapılacağı durumlarda çok iyi düşünülüp karar verilmelidir. Çünkü diş çekiminin gere dönüşü yoktur. Diş çekimi yaptırarak ortodontik tedavi gören ve tedavisinden memnun olmadığı için kliniğimize gelen bazı hastaların diş çekimi yapılan yerleri boş bırakılarak tedavi bitirilmektedir. çünkü diş çekimi yapıldığında, dudakları besleyen dişler içeri doğru gittiği için dudaklarda da içeri doğru gitme yani incelme olur. Bununla birlikte dişler geriye doğru gittiği için dilin alanı daramakta, bu durumda ileri yaşlarda horlamaya sebep olmaktadır. Bütün bunların yanında diş çekiminin kaçınılmaz olduğu ve tedavi sonunda kusursuz sonuçlar alındığı durumlarda vardır.
  Sonuç olarak ortodontik amaçlı diş çekimi bilimsel bir gerçektir ve gönül rahatlığı ile uygulanır. Sadece doğru vakada kullanıldığına emin olunmalıdır.
 

Share:

Görünmez Diş Teli Fiyatları

Dt Emre Aldoğan 12-04-2023

Diş teli bakım süreçleri bireyden bireye değişim gösterebilen bir noktayı temsil etmektedir. Pek çok birey gerekli olduğu vakitte diş teli bakım süreçlerini sürdürmektedirler. Alanında uzman pek çok k

Devamı

Diş Hekimliğinde Ortodonti

Dt Emre Aldoğan 30-09-2021

Diş teli tedavisinde ortodonti önemli bir yer tutmaktadır. Diş hekimliğinin özel bir uzmanlık alanı olan ortodonti ile işlemlerimizi sürdürmekteyiz. Ortodonti tedavisinde gerekli bilgilendirme akışlar

Devamı

Diş Teli Tedavisi Kaç Yaşına Kadar Ücretsiz?

Dt Emre Aldoğan 17-05-2023

Ağız ve diş sağlığı bireyin yaşam kalitesinin gelişmesinde önemli bir yere sahip olmaktadır. Bireylerin tedavi ve destek süreçlerinde ağız ve diş sağlığını etkin bir şekilde yönetiyor olmaları önemlid

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.